Имприматур

Моналди и Сорти

Антолог

2016

299 ден.

Цена на печатено издание: 700 ден.

Страници од печатеното издание:778

Опис на книгата :Share

ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН БЕСТСЕЛЕР ФАНТАСТИЧЕН СПОЈ НА УМБЕРТО ЕКО И ДЕН БРАУН! 11 септември 1683 година Градот Рим е во неизвесност. Граѓаните чекаат информации за исходот од битката кај Виена, во која Отоманската Империја е пред портите на католичка Европа. Во меѓувреме, една римска таверна е ставена под карантин поради сомнително ширење на чума. Меѓу заробениците е и мистериозниот Ато Мелани, шпион што му служи на францускиот крал. Со помош на едно момче, тој открива скришен премин што води до мрежа тунели под градот. Нивните ноќни талкања во римското подземје ќе ги одведат до изненадувачки откритија во однос на смртоносното непријателство меѓу папата Инокентиј XI и Луј XIV и до таен заговор за користење оружје за масовно уништување во битката меѓу исламот и Западот. Со темелно истражување и со брилијантна замисла, „Имприматур“ содржи воодушевувачки откритија, кои биле криени со векови. Ова е вџашувачки трилер што фрла нова светлина на судирот на силите во Европа од XVII век, чии последици се чувствуваат до денес. Кога била првпат објавена во Италија во 2002 година, книгата предизвикала огромен број контроверзии, била бојкотирана од италијанските медиуми и од сите издавачки куќи. Сепак, романот станал европски бестселер, преведен на 20 јазици и објавен во 45 држави. Досега се продадени повеќе од милион примероци. „Историски трилер што го приклештува читателот“. (Elle) „Роман во кој страниците сами се вртат. Дури ни Еко не го постигна тоа што го постигна оваа книга: донесе откритие што стана мачка меѓу ватиканските гулаби“. (The Herald)

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата