Хенри IV

Луиџи Пирандело

Антолог

2013

99 ден.

Цена на печатено издание: 200 ден.

Страници од печатеното издание:112

Опис на книгата :Share

Хенри IV е славна драма во три чина напишана во 1921, а премиерно поставена на сцена на 24 февруари 1922 во театарот Манцони во Милано. Претставува вистинска студија за лудилото и сложениот однос меѓу ликот и човекот, фикцијата и вистината. Ликовите на големиот Пирандело се луѓе кои се принудени секојдневно да се справуваат со егзистенцијални проблеми. Во нив сретнуваме обични личности кои би можеле да ни бидат соседи, сопственици на мали дуќанчиња на кои судбината и семејните драми им го пореметуваат вообичаениот животен тек, потоа професори, пензионери, дадилки, шивачки итн.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата