Магла

Марта Палацези

Сказнувалка

2022

225 ден.

Цена на печатено издание: 450 ден.

Страници од печатеното издание:151

Опис на книгата :Share

Лондон, 1880 г. Тринаесетгодишниот Клеј е блатар: едно од многуте момчиња што копаат во калливите брегови на Темза во потрага по предмети што ќе може да ги продадат за да преживеат. Еден ден Клеј тргнува да ѝ продаде тарот-карти на претскажувачката од Чудесниот циркус Смит и Спероу и го преминува прагот на циркусот. А, таму, во еден од кафезите, затворен е „последниот жив волк во Обединетото Кралство“. Застанат пред тоа суштество со сребрено крзно и килибарен поглед, не може да им поверува на своите очи. За него, навикнат да ги минува деновите на отворено, без какви било ограничувања, ваквата глетка на тоа величествено животно во малиот кафез, жртва на ѕверските насилија на дресерот Парсон, е неподнослива. Оттогаш Клеј нема да се смири додека Магла не биде повторно на слобода.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата