А Бабукар одеше на чело

Џовани Доѕини

Артконект

2021

210 ден.

Цена на печатено издание: 260 ден.

Страници од печатеното издание:152

Опис на книгата :Share

„А Бабукар одеше на чело“ е современа италијанска приказна за четворица млади луѓе од различни африкански земји, кои едно лето ќе се најдат во Перуџа во потрага по поубава илузија. Оваа дводневна приказна е тивка тензија. Фатена и пресликана стварност, навидум банална. Во низа епизоди романот раскажува за недофатливата нормалност на достоинствениот живот и за она што имигрантскиот живот го содржи: стравовите, желбите, носталгијата. Романот „А Бабукар одеше на чело“ од Џовани Доѕини е италијанскиот добитник на Наградата за литература на Европската Унија за 2019 година.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата