Терај си го плугот по коските на мртвите

Олга Токарчук

Антолог

2021

299 ден.

Цена на печатено издание: 350 ден.

Страници од печатеното издание:272

Опис на книгата :Share

Јанина живее во зафрлено полско село. Мрачните зимски денови ги поминува проучувајќи астрологија и преведувајќи поезија од Вилијам Блејк. Таа се грижи за летните резиденции на богатите граѓани на Варшава. Нејзиниот углед на талкач и повлечена жена ја нагласува склоноста да ги одбере животните пред луѓето. Одеднаш соседот е пронајден мртов. Набрзо се откриваат и други трупови во сè почудни околности. Како што растат сомнежите, Јанина се впушта во истрагата… Провокативно истражување на матните граници меѓу разумот, лудилото, правдата, традицијата, автономијата и судбината. Дефиниран како еден од најангажираните романи на Токарчук, во поглед на уделот на човештвото во уништувањето на светот. Во овој роман таа вешто го употребува добропознатиот книжевен манир на поврзување на „низок“ жанр, трилерот, со големите амбиции, односно филозофско-моралните прашања што се однесуваат на современиот свет. Според романот е снимен и филмот „Триумфален улов“ на режисерката Агњешка Холанд, кој во 2018 г. на Берлинскиот филмски фестивал ја доби наградата „Сребрена мечка“. Авторката е добитничка на Нобеловата награда за литература за 2018 година.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата