Но и јас

Делфин де Виган

Антолог

2021

249 ден.

Цена на печатено издание: 300 ден.

Страници од печатеното издание:224

Опис на книгата :Share

Лу Бертињак има 13 години, коефициент на интелигенција 160 и способност внимателно да ги набљудува луѓето. Но нејзината семејна ситуација е многу тешка. Мајка ѝ со години страда од депресија и не ја напушта куќата, а татко ѝ поминува денови плачејќи во бањата. Светот на Лу ќе се помени кога на училиште ќе добие задача да напише есеј за бездомни тинејџери. Запознавајќи ги бездомниците во Париз, ќе ја сретне Но. Меѓу двете девојки се раѓа искрено пријателство. Не можејќи да го поднесе фактот дека Но нема дом и семејство, Лу ги убедува своите безволни родители да дозволат нејзината пријателка да остане со нив. Дури, ќе се обиде да најде дом за Но, меѓутоа нејзините желби сè повеќе ќе се судираат со суровата реалност. Според оваа книга е снимен и истоимениот филм од 2010 година.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата