Омон Ра

Виктор Пелевин

Антолог

2019

199 ден.

Цена на печатено издание: 250 ден.

Страници од печатеното издание:160

Опис на книгата :Share

Омон Кривомазов е обично советско дете што мечтае за лет во вселената. Таа идеја станува основа во неговиот живот и му ја одредува натамошната судбина. Во СССР освојувањето на космосот е една од најважните задачи и Омон има среќа (или несреќа) да учествува во тоа. Но фантазиите се едно, а реалноста нешто сосем друго. Многу лесно, во даден миг, може да сфатиме дека целиот наш живот е една огромна измама. „Омон Ра“ (1992) е првиот роман на Пелевин со кој тој го привлекува вниманието на читателите и на критиката и во него со неверојатна вештина претставува една алтернативна верзија на историските настани што досега никој не ги ставаше под никаков сомнеж.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата