Животинска фарма

Џорџ Орвел

Антолог

2021

149 ден.

Цена на печатено издание: 200 ден.

Страници од печатеното издание:128

Опис на книгата :Share

Една фарма е под окупација на преуморни и малтретирани животни. Со жесток идеализам и со разгорувачки пароли, животните тргнуваат во бунт со идеја да создадат напредок, правда и еднаквост. Смелата борба иницирана од животните ја претвора фармата во целосно демократско општество изградено врз идејата дека сите животни се создадени еднакви. Но дали е сѐ токму така? На крајот, сепак бунтот пропаѓа, а фармата завршува во уште полоша состојба од претходно, под диктатурата на свињата по име Наполеон. Една од најпознатите сатирични басни што некогаш била напишана. Бајка за возрасни, за револуцијата против тиранијата и за тоталитарните режими. „Животинска фарма“ е книга што се најде на 31. место на листата на најдобри романи од XX век.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата