Ги изеде дождот

Жарко Милениќ

Македоника литера

2019

120 ден.

Цена на печатено издание: 150 ден.

Страници од печатеното издание:118

Опис на книгата :Share

Дејството во романот "Ги изеде дождот" од Жарко Милениќ се одвива во еден мал град каде што се важни правилата на игра, но нив не ги знаат сите играчи. Приказната има саркастични, зајадливи, па понекогаш и трагични елементи. Искривените слики и пародијата истовремено се и блиску и далеку од реалниот свет. Милениќ во својот роман се занимава со провинцијализмот, но истовремено и со тоталитаризмот и апсолутизмот. Ги разобличува проблемите и типовите луѓе кои духовно се распаѓаат во малите градови. „Колку и да е суров во тоа, пишува хрватскиот критичар Зоран Маљковиќ, и колку и да боли вистината што ја изнесува авторот, толку и романот е духовит и забавен. Дијалозите се многу реалистични и повеќето од нив може да се сместат во т.н. секојдневни приказни. Ликови (обично со постапките) се многу мунициозно опишани и така доближени до потенцијалниот читател. Структурата на романот е прилично динамична, се менуваат сосема куси раскажувачки отсечки во кои истовремено доминираат духовитоста и иронијата.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата