Безгрижно талкање

Чуанг Це

Македоника литера

2014

120 ден.

Цена на печатено издание: 150 ден.

Страници од печатеното издание:114

Опис на книгата :Share

„Еднаш јас, Чуанг Це, сонував дека сум пеперутка – среќна пеперутка, која леташе задоволно наоколу без да биде свесна дека е Чуанг Це. Одеднаш, јас се разбудив и видов дека јас сум Чуанг Це. И јас сега не знам дали јас сум Чуанг Це кој сонуваше дека е пеперутка или сум пеперутка која сонува дека е Чуанг Це. А помеѓу Чуанг Це и пеперутката, несомнено, постои разлика. Ете тоа е она што се нарекува преобразба на нештата.“ Преобразбата на нештата претставува еден од клучните термини на филозофијата на Чуанг Це. Го сметаат за еден од најголемите учители на таоизмот.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата