Митизација на реалноста

Бруно Шулц

Бегемот

2015

150 ден.

Цена на печатено издание: 250 ден.

Страници од печатеното издание:147

Опис на книгата :Share

Митизација на реалноста е збирка од литературни есеи, раскази, записи и цртежи од Бруно Шулц, кои не биле застапени во неговите единствени две збирки Продавниците со боја на цимет и Санаториумот во знакот на Клепсидрата. Овие прозни текстови биле објавувани во угледни полски списанија во периодот од 1934-39 год. „Ова издание е за оние кои го читале Шулц и останале жедни за повеќе од него, но не само за нив, се разбира“. „Во расказите на Шулц сѐ е преобразено, зголемено, искривено и претворено во сон од страна на неговата фантазија. Тој умее наједноставните работи да ги завитка во пајажина од метафори, со што на своите јунаци им дава митолошки облик“. Истото важи и за литературните критики и есеи, како и цртежите што се застапени во ова уникатно издание на Бруно Шулц.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата