Џинот што си ја изгуби приказната

Аднан Бинјазар

Бата прес

2018

200 ден.

Цена на печатено издание: 300 ден.

Страници од печатеното издание:293

Опис на книгата :Share

Романот „Џинот што ја изгуби приказната“ е автобиографија за детството и младоста на момчето што се запишува во прво одделение дури на четиринаесет години, ама по долго време ќе се прочуе како еден од најталентираните турски пистаели. Аднан Бинјазар не ја опишува просто само сиромаштијата и самиот живот на едно дете, чие што семејство е разделено, туку ја осмислува и историската епоха низ гледањата на своите современици. Во фокусот на романот се настани од личниот живот на авторот, а исто така и од бурното време на Втората светска војна и следните години на преод кон политичка и економска стабилизација на Турција. Писателот го кани читателот на патешествие, што започнува во Агин и Дијарбакир, продолжува во Елјазиг и Истанбул и нѐ сретнува со живописните карактери на Хаџо Биби, Валентино, Мохо, Зеко Биби…

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата