Женидбата на Фигаро

Пјер Бомарше

Полица

2014

Цена на книга: 100,00 MKD.

Цена на печатено издание: 248,00 MKD.

Страници од печатеното издание:164

Опис на книгата :Share

Поради нејзината невообичаена форма и содржина во времето кога се појавила, комедијата Женидбата на Фигаро предизвикала вистинска револуција во книжевноста! Поради густината и важноста на многу прашања (за страста и неверството, за борбата со интимни и јавни искушенија, за можноста на општествените промени, за револуцијата и нејзините заразни илузии…) пиесата Женидбата на Фигаро многумина ја прогласиле дури и за предизвикувач на Француската револуција! Оваа пиеса е една од најславните комедии на сите времиња. Таа е редок пример, во светската драматургија, на подеднаков успех и популарност кај најшироката публика, но и кај тетарските гурмани!

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата