Театарски роман

Михаил Булгаков

Бегемот

2013

150 ден.

Цена на печатено издание: 250 ден.

Страници од печатеното издание:207

Опис на книгата :Share

Театарски роман, иако незавршен роман, е полно дело кое во душата остава огромeн белег. Приказната на Максудов е толку лична, толку болна, што веднаш си го наоѓа местото до срцето на читателот. Желбата на Максудов да живее со театарот и да го разбира неговото несовршенство, нереалност (или обратно – преголемата реалистичност на животот зад театарските кулиси) го доведува авторот до неврастенија, и, најверојатно, до смрт. Писателот кој ја гледа смртта на своето дело „умира“ заедно со него. Булгаков повеќе пати го почувствувал тоа на својот творечки пат.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата