Лав Толстој Бегство од рајот

Павел Басински

Антолог

2018

299 ден.

Цена на печатено издание: 600 ден.

Страници од печатеното издание:584

Опис на книгата :Share

Пред повеќе од еден век во Јасна Полјана се случи настан што го потресе целиот свет. Осумдесет и двегодишниот писател Лав Николаевич Толстој, ноќе, тајно побегна од својот дом во непознат правец. Оттогаш за околностите поврзани со неговото заминување и со неговата смрт настанаа многу легенди и митови... Познатиот писател и новинар Павел Басински, врз основа на строго документирани материјали, не предлага своја верзија на тој настан, туку негова жива реконструкција. Чекор по чекор можете да ги проследите целиот живот и заминувањето на Лав Толстој, анализирајќи ги причините за неговата семејна драма и таинственоста за потпишувањето на неговото духовно завештание. Во 2010 година книгата се закити со важната руска книжевна награда „Бољшаја книга“ (Голема книга). „Моќна книга што ги опишува последните денови на големиот писател.“ Russia Beyound

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата