Времиња на игра. Детство во Трансилванија

Клаудиу М. Флоријан

Антолог

0

149 ден.

Цена на печатено издание: 350 ден.

Страници од печатеното издание:368

Опис на книгата :Share

Ова дело, опиено од мирисите на детските игри и на убавите спомени, ги опишува настаните поврзани со едно мешано германско-романско семејство што живее некаде близу градот Брашов во седумдесеттите години на XX век, видени и пренесени преку очите на едно шестгодишно дете. Живеејќи помеѓу два различни менталитети, на германските Саси и на романските Олтенци, момченцето се обидува да ги опише и да ги разбере премрежињата низ кои минале неколку генерации од двете семејства, притоа опишувајќи ги парадоксите на различните идеологии, култури и религии конфронтирани на различни нивоа. За него сите настани се само игри што ги играат, не само децата туку и возрасните, и тоа – во домот во кој живее, на улицата пред куќата, во маалото каде што го поминува времето. Романот е добитник на престижната Награда за литература на Европската Унија за 2016 година. „Го остава читателот без здив. Истовремено зачудува и засмејува.“ Берлинер цајтунг

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата