Холандска девица

Маренте де Мор

Антолог

149 ден.

Цена на печатено издание: 300 ден.

Страници од печатеното издание:304

Опис на книгата :Share

Добро е, доаѓа лето и 18-годишната Јана треба да тргне сама на енигматично патување во Германија. Татко ѝ ја испраќа кај Егон фон Бетихер, кој треба да ја научи да мечува. Егон е мисериозна личност, но и магнетичен шармер. И Јана едноставно не може да одолее. Но оваа прекрасна книга не е само книга за љубовта и за губењето на невиноста. Лошо е што сме во 1936 година. Пред Јана се отвора светoт на возрасните, полн со прашања и со спротивности. Во нејзините очи се судираат стариот хероизам на аристократската класа и варварството што надоаѓа со ширењето на нацизмот. На раб од големиот историски пресврт на Втората светска војна, Јана ќе доживее индивидуална промена по која нема враќање. Дали ова патување е во еден правец? Книгата е добитничка на Наградата за литература на Европската Унија (2014) и на АКО (2011), најважната книжевна награда во Холандија. Книгата е објавена со поддршка на програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија. „Се надевам дека Маренте ќе напише уште многу романи подеднакво фасцинантни како овој“. Трау

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата