Замоци на гневот

Алесандро Барико

Антолог

149 ден.

Цена на печатено издание: 300 ден.

Страници од печатеното издание:210

Опис на книгата :Share

Во Европа во XIX век, во некое измислено, но можеби и возможно гратче, сѐ тече како историја и приказна: соништата на господин Раил и усните на госпоѓа Раил; приказната за првите возови; мажот што го слуша бескрајот; детето што на себе ја носи сопствената судбина; волшепството на Кристалната палата; необичниот живот на архитектот Хектор Хоро, кој замислува градови од стакло. Ова е стилистичка партитура, составена од виртуозност и бистрина, копнежлива сетилност и болна литанија. Наративното писмо на Барико има исклучителна убавина, која се раѓа од енергичната интуиција на светот. Првиот роман на Алесандро Барико, според многу критичари, е и прв по важноста. Со овој роман Барико го одбра курсот што го доведе до еден од водечките европски писатели на денешницата. „Како човек што првпат го открил светот и сѐ уште не сфатил дека постојат граници.“ Ангела Пападопулу

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата