Светата крв

Антон Баев

Антолог

99 ден.

Цена на печатено издание: 200 ден.

Страници од печатеното издание:144

Опис на книгата :Share

Романот „Светата крв“ е роман за љубовта и страстите во сите свои димензии, за злосторството, одмаздата, простувањето, а како ликови се јавуваат учители и ученици во еден историски бурен период од 1920 до 1950 година. Клучното место на случувањата е забутаното гратче Ја. Романот е составен од четири дела, а секој дел започнува со извадок од „Четирите годишни времиња“ на Антонио Вивалди. Романот е напишан така што речениците звучат како музика, многу блиску до поезија. Колку историска толку и универзална, книгата проникнува во самата суштина на човечкото, во неговата природа. Од собитијата извираат страдањата, мислите, зборовите што ги изговараат, музиката што ја слушаат, книгите што ги читаат, филмовите што ги гледаат... Самиот автор би рекол: „Кога Флобер бил запрашан која е Мадам Бовари, одговорил ’Тоа сум јас!‘, истото го мислам и јас за ’Светата крв‘.“ „Каква сосредоточеност на античката митологија, на библиското и на историското наследство!“ Светозар Игов

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата