Шех Вардар

Ленче Милошевска

Антолог

99 ден.

Цена на печатено издание: 200 ден.

Страници од печатеното издание:96

Опис на книгата :Share

„Шех Вардар“ од Ленче Милошевска опфаќа дваесет и пет раскази, поделени во три циклуси. Прозните текстови во оваа книга се лични стории и сеќавања, главно сместени во главниот град, иако дел од нив, оние од детството, се лоцирани и на село, со носталгично и топло чувство за дедото што знаел убаво да раскажува. Книгата опфаќа и случувања за кои поретко се пишува во нашата книжевност, војните и конфликтите по распадот на поранешна Југославија и, во таа смисла, и интимните доживувања во семејството. Она што ја прави особено интересна оваа книга се многубројните раскажувања врзани за старото и новото Скопје. Тргнувајќи од сето ова, книгата ќе им понуди задоволство и на литературната критика и на читателите.

Оценки и коментари :

Просечна оценка за книгата